איך פותרים מקרים קיצוניים של אובדן שיניים?

מה הם הגורמים העיקריים לאבדן שיניים, כיצד ניתן למנוע אותם, ומה ניתן לעשות במקרים של אבדן שיניים קיצוני?

מערכת השיניים הטבעית שלנו נועדה לשרת אותנו לאורך עשרות שנים. אבל כדי שהשיניים שלנו יחזיקו מעמד אנחנו חייבים לתחזק אותן על בסיס יומיומי ולגשת לבדיקות ולטיפולים תקופתיים אצל השיננית ורופא השיניים.

נשמע ברור וטריוויאלי אבל המציאות מלמדת אותנו, שלמרות העובדה שכולנו חונכנו מגיל צעיר לשמור על השיניים שלנו, אנשים רבים אינם מקפידים על בריאות השיניים באופן שוטף.
התוצאה היא הידרדרות הדרגתית במצבן של השיניים ככל שעולים בגיל. הידרדרות שבמידה ואינה מטופלת כראוי, מביאה בסופו של דבר להתפתחותם של שני הגורמים המרכזיים לאובדנן של השיניים:

דלקות חניכיים כרוניות – דלקת חניכיים נוצרת כאשר מצטברים חיידקים באזורי החיבור של החניכיים אל השן.
במידה והחיידקים האלו לא מוסרים מהאזור, הם מתרבים ומפתחים מושבות גדולות יותר, שבשילוב עם שקיעה של סידן, יוצרות את תופעת האבנית. אותה אבנית מצטברת באזור החיבור של החניכיים אל השן וגורמת לנפיחות ולאדמומיות ברקמת החניכיים, שילוו לרוב גם בדימומים בזמן האוכל או במהלך צחצוח השיניים.
במידה והדלקת לא מטופלת, החיידקים יעמיקו את אחיזתם ויחדרו לעומק המרווחים שבין החניכיים לשן עד לאזורי החיבור של השיניים עם עצמות הלסת, וכך יפגעו בחיבורן של השיניים אל הלסת.
מצבים כאלו מצריכים כבר טיפול הצלה מקיף של פריודונט מומחה (רופא שיניים המתמחה בבריאות החניכיים), מכיוון שהשלב הבא הוא התנדנדותן של השיניים ולבסוף נשירתן.

ריקבון של השיניים – באותה מידה שחיידקים יפגעו בחיבורה של השן אל הלסת הם יכולים גם לחדור דרך שכבת האמייל המגינה על השן אל עומק השן ולגרום לעששת. גם כאן, העששת ניתנת למניעה, אך במידה ואינה מטופלת לאורך זמן החיידקים יעמיקו בחדירתם ובפגיעתם ויביאו בסופו של דבר לרמת ריקבון כזו של השן שלא ניתן יהיה לשקם אותה והיא תצריך עקירה.

לפני שאתה מבצע השתלת שיניים, בדוק אם אתה יכול להציל את השיניים הטבעיות שלך!  >>

מה קורה במקרה שאבדו השיניים?

במקרים שבהם לא ניתן יותר לבצע הצלה פריודונטית של השיניים (טיפול חירום מקיף אצל פריודונט) והשיניים הטבעיות נשרו יש צורך להשתיל למטופל שיניים חדשות, שיאפשרו לו להחזיר את הפה לתפקוד מלא.

במידה והשתלת השיניים נעשית סמוך לפרק הזמן שבו השיניים אבדו, כאשר מצב עצם הלסת טוב, מדובר בטיפול שכיח ופשוט יחסית. אבל, המצב מסתבך כאשר עובר פרק זמן ארוך מהרגע שבו אבדו השיניים או במקרים שבהם בוצעה השתלת שיניים קודמת שנכשלה.

השתלת שיניים במקרים קיצוניים

השתלת שיניים קלאסית מבוססת על חיבורם של השתלים הדנטליים לעצמות הלסת של המטופל, פחות או יותר במקומות שבהם היו מחוברות בעבר השיניים הטבעיות.
אבל, במקרים קיצוניים יותר שבהם עברו שנים ארוכות מנקודת הזמן שבה אבדו השיניים או במקרים שבהם בוצעה השתלת שיניים ביום אחד או מספר השתלות שנכשלו, נוצרת פגיעה באותן עצמות לסת.
הפגיעה הזו יכולה להיות כתוצאה מספיגה חוזרת של מרכיבי הבניין של עצמות הלסת אל הגוף או כתוצאה מפגיעות פיזיות, שנגרמו לעצם עקב השתלת שיניים לא מוצלחת.

במקרים כאלו לא תמיד ניתן להשתמש בעצמות הלסת או בחלקים גדולים מהן לצורך חיבורם של השתלים הדנטליים ונוצר הצורך בפתרונות יצירתיים ומורכבים יותר. פתרונות שמצריכים רמת ידע וטכניקה גבוהות מצד רופא השיניים המטפל.

השתלות שיניים במקרים של מחסור בעצם

במקרים של מחסור או פגיעה בעצם הלסת רופא השיניים ניגש לטיפול בגישה שונה.
ראשית, הוא עושה מאמצים לשקם ולהשלים ככל הניתן את עצם הלסת על מנת ליצור מבנה חזק ויציב שאליו הוא יוכל לחבר את השתלים הדנטליים ובמקביל הוא נעזר בשתלים דנטליים ייחודיים שנועדו להתמודד עם קשיי החיבור לעצמות הלסת.

גם אם המצב נראה אבוד – במקרים רבים ניתן להציל את השיניים! לחץ כאן לפרטים נוספים >>

שיקום ועיבוי עצם הלסת

כאשר מדובר בלסת העליונה הפיתרון הקלאסי לעיבוי עצם הלסת הוא טיפול מכין של הרמת סינוס.

במסגרת הטיפול נעזר רופא השיניים באזור חללי הסינוס הממוקמים מעל לעצם הלסת העליונה. הרופא מבצע השתלת עצם לאזור מאוד ממוקד שנמצא בין רצפת הסינוס לבין הרקמה הרכה הנמצאת מעליה ומפרידה בינה לבין חלל הסינוס עצמו.
השתלת העצם לסינוס מחייבת לאחריה תקופת המתנה של מספר חודשים שבמהלכם נוצרת התגרמות של העצם שהושתלה. לאחר מכן עומד לרשות רופא השיניים עובי מספק של עצם כדי לחבר את השתלים הדנטליים ולבצע השתלת שיניים מלאה.
חשוב לציין כי הרופא חייב להיות מנוסה מאוד בטיפול כדי לא לבצע פגיעה או חדירה עמוקה מידי אל תוך הסינוסים. מאחר והשתלת עצם מצריכה מיומנות גבוהה בטיפול ברקמת החניכיים העדינה ובהימנעות מפגיעה באזורים רגישים בחלקה העליון של הלסת, מומלץ מאוד שיבצע אותה פריודונט מומחה בעל ניסיון כירורגי רב בסוג כזה של טיפולים.

שתלים דנטליים ייחודיים

למרות אחוזי הצלחתו הגבוהים, טיפול של הרמת סינוס לא יכול להתבצע בלסת התחתונה, מהסיבה הפשוטה שאין באזור זה סינוסים.
לכן, כשמטפלים בלסת התחתונה רופא השיניים יבחר לבצע השתלות עצם מקומיות בהיקף קטן יותר וייעזר בשתלים מיוחדים שיסייעו לו להתגבר על המחסור בעצם. שתלים כאלו יכולים להיות שתלים בזאליים, שאינם מתחברים אל עצם הלסת בהברגה מלמעלה אלא דווקא בחיבור ייחודי דרך צידי רקמת החניכיים או בשתלים דנטליים קצרים שיסייעו ליצור חיבור חזק לאזורים בלסת שבהם עדיין נותר עובי עצם מספיק.

גם כאן, מומלץ להיעזר בפריודונט מומחה שיידע להתמודד נכון עם הרגישות הגבוהה של רקמת החניכיים ולא לטפל בבעיה אחת (חוסר שיניים) וליצור בעיה חדשה (פגיעה ברקמת החניכיים).

האם לכל מקרה של חוסר עצם יש פתרון?

התשובה היא כן. אך ככל שהמצב קיצוני יותר כך יש צורך בשירותיו של רופא שיניים מנוסה יותר בעל מומחיות ייחודית לבעיות חניכיים מורכבות ובעל ידע וניסיון רב בשיקומי פה המבוססים על שתלים דנטליים.

פריודונטיסט הוא בלוג מקצועי בנושא בריאות ושיקום הפה והחניכיים שמתעדכן בכל החידושים האחרונים בתחום.

מאמרים נוספים בבלוג

אולי יעניין אותך גם:

שינוי גודל גופנים
ניגודיות