הקצעת שורשים – ניקוי יסודי שיורד אל שורש הבעיה

לרוב, ניתן לפתור דלקת חניכיים על ידי שמירה על היגיינת הפה וניקוי השיניים אצל השיננית. אבל כאשר דלקת החניכיים מחמירה ויוצאת משליטה יש צורך בטיפול יסודי יותר, שנקרא הקצעת שורשים ומבוצע על ידי רופא השיניים. במאמר זה נסביר כיצד הטיפול הזה מתבצע, מתי יש צורך בו ומה משפיע על אחוזי ההצלחה שלו.

מה זה הקצעת שורשים?

מדובר בתהליך ניקוי עמוק ויסודי יותר של השן בהשוואה לניקוי התקופתי שמתבצע עם שיננית. במסגרת הטיפול, שמתקיים תחת הרדמה מקומית, מנקים את שורש השן שנחשף עקב דלקת החניכיים ומסירים ממנו אבנית, חיידקים ורקמת חניכיים נגועה. הקצעת שורשים הוא טיפול שדורש 2-5 ביקורים במרפאה, על פי מספר האזורים המודלקים בפה כאשר כל פגישה מתמקדת באזור אחר. בנוסף, המטופל יקבל הוראות כיצד להמשיך את הטיפול בבית על מנת לשפר את סיכויי הצלחתו.

 

מתי יודעים שצריך לעשות הקצעת שורשים?

הטיפול הזה משמש מענה עבור דלקת חניכיים שלא טופלה כראוי בזמן והתפתחה לרמה של דלקת כרונית, שיוצרת מצב לא נעים בשם "כיסי חניכיים" – יצירת מרווחים בין החניכיים לשיניים בגלל ספיגה של עצם הלסת, מה שעלול לגרום לשיניים להתנדנד וללא קבלת טיפול אפילו לנשור בסופו של דבר, חס וחלילה.

 

הסימפטומים שמאפיינים דלקת חניכיים כרונית כוללים:

  • רגישות של החניכיים לחום ולקור.
  • דימום בעת אכילה או צחצוח שיניים.
  • שינוי בגוון צבע החניכיים.
  • ריח רע מהפה, שאינו חולף לאחר צחצוח.
  • נפיחות של החניכיים.
  • תזוזת שיניים.

 

אם אתם סובלים מהסימפטומים הללו או חלק מהם, מומלץ לגשת לבדיקה אצל רופא השיניים. הרופא יאבחן את חומרת הדלקת, ימדוד את כיסי החניכיים ואף יערוך צילום רנטגן על מנת להחליט האם יש לבצע הקצעת שורשים או טיפול אחר.

התאוששות והחלמה

בשעה הראשונה לאחר הטיפול יש להימנע מלאכול או לנשוך את השפתיים עד שהשפעת ההרדמה המקומית תחלוף. לאחר מכן, חשוב מאוד להימנע מצריכת מזון ומשקאות קרים או חמים לתקופה של כמה ימים, בגלל שחלל הפה עדיין מגורה מדי מהטיפול.

 

מבחינת תופעות לוואי, אחרי הטיפול עלולה להיווצר תחושת כאב מקומי קל או אי נוחות. ניתן לקחת משככי כאבים על מנת להקל על הקושי הזה. תופעות לוואי נוספות שיכולות להופיע כוללות קושי בייצור ריר וקושי בלעיסה, אך הן אינן מסוכנות ויחלפו אחרי כמה ימים ללא התערבות רפואית.

 

על אף זאת, יש לפנות למרפאה בהקדם האפשרי אם מופיעים לאחר הטיפול אחד או יותר מהסימפטומים הבאים:

  • כאב שאינו חולף אחרי שימוש במשככי כאבים ואפילו מתגבר.
  • חום ונפיחות למשך תקופה של לפחות יומיים רצופים.
  • דימום ממושך מהחניכיים (תופעה נדירה).

 

כיצד לשמור על בריאות חלל הפה לאחר הטיפול?

כדי שטיפול הקצעת שורשים יוכתר כהצלחה, גם המטופל עצמו צריך לקחת בו חלק פעיל על ידי תחזוקה קפדנית של היגיינת הפה מצידו. רופא השיניים יעניק למטופל הוראות מפורטות מה לעשות וחשוב מאוד להתמיד לעקוב אחריהן במלואן. ההוראות כוללות צחצוח יסודי של הפה פעמיים ביום למשך לפחות שתי דקות והגעה לביקורת אצל רופא השיניים במועדים שנקבעו על ידו. חשוב להגיע לביקורת מאחר וזו ההזדמנות של רופא השיניים לבחון את הצלחת הטיפול, לאבחן בעיות לפני שיחמירו ולתת הוראות חדשות במקרה ויש בכך צורך.

 

אם החלמתם מדלקת החניכיים לאחר הטיפול – ברכותינו. אבל מצד שני אין זה אומר שעבודתכם הסתיימה. הקפידו להגיע לביקורות אצל רופא השיניים ולניקיון תקופתי אצל השיננית. אמצו את ההרגלים הללו, הם עשויים לחסוך לכם הרבה מאוד כסף וזמן יקר בעתיד.

 

 

פריודונטיסט הוא בלוג מקצועי בנושא בריאות ושיקום הפה והחניכיים שמתעדכן בכל החידושים האחרונים בתחום.

מאמרים נוספים בבלוג

אולי יעניין אותך גם:

שינוי גודל גופנים
ניגודיות